SREMSKU MITROVICU POGODILA SUPERĆELIJSKA OLUJA

Tokom leta 2023. godine, Sremsku Mitrovicu zadesila je snažna superćelijska oluja, donoseći sa sobom ekstremne vremenske uslove.

Superćelijske oluje karakterišu snažni vetrovi, obilne padavine, grad i potencijalno razorni tornado, a ova nije bila izuzetak. Gradski pejzaž pretrpeo je značajna oštećenja jer su jak vetar i obilne padavine izazvali rušenje drveća, bandera, saobraćajnih znakova, kao i mnogih objekata.

U Sremskoj Mitrovici, uraganska oluja ostavila je iza sebe nezapamćenu štetu. Meštani su se suočili s traumatičnim iskustvom, opisujući događaj kao sablasan i izražavajući osećanje tuge pred uništenjem koje je oluja prouzrokovala.

Jedan od najteže pogođenih objekata je Opšta bolnica u Sremskoj Mitrovici. Uraganski vetar je odneo krov u operacionoj sali ginekologije, kao i na zgradi hirurgije. Bolnički krug je ponegde bio blokiran palim drvećem, što je dodatno otežavalo pristup i pružanje neophodne medicinske pomoći.

Uzimajući u obzir oštećenja i traume koje su meštani doživeli, lokalne vlasti i organizacije hitno su uključene u pružanje pomoći, obnavljanje infrastrukture i podršku zajednici tokom procesa oporavka.

Ova situacija naglašava važnost zajedničkog angažovanja kako bi se podržala zajednica u teškim trenucima i omogućila brza obnova pogođenih područja.

Ekstremni vremenski događaji nas podsećaju da je ključno unapred se pripremiti i informisati zajednicu o bezbednosnim merama, kako bismo umanjili rizike i sačuvali dobrobit građana.

Važno je delovati preventivno i deliti informacije o bezbednosnim protokolima tokom nepogoda, čime se štiti sigurnost građana i minimizira potencijalna šteta.