I OPŠTINA ŠID POGOĐENA OLUJNIM NEVREMENOM

Jak vetar nosio je sve pred sobom, a od jake kiše nije video ni prst pred okom. Kakve slike nam donosi superćelijska oluja i šta je ona uopšte?

Superćelijska oluja je izuzetno snažan meteorološki fenomen koji karakteriše rotacija unutar oblaka, često rezultirajući ekstremnim vremenskim uslovima kao što su obilne padavine i velika grmljavinska nevremena.

Superćelijska oluja zahvatila je i Šid. Vanredna situacija koja je zahvatila Srbiju zbog olujnog nevremena, pogodila je i opštinu Šid.

Na sednici Štaba za vanredne situacije opštine Šid doneta je odluka o formiranju Komisija za evidentiranje nastale štete na objektima i poljoprivrednim dobrima.

Nevreme u Šidu srušilo je preko hiljadu objekata, uključujući i stubove dalekovoda, što je rezultovalo nestankom struje. EMS Šid je reagovao i zajedno sa nadležnim organima, uspeli su da obezbede agregat za stanovništvo, kao i da saniraju štetu uzrokovanu olujom.

Teritoriju opštine Šid zahvatilo je nevreme praćeno obilnim kišnim padavinama, a deo područja ostao je bez električne energije usled prekida na dalekovodu u selu Bačinci. Na saniranju problema i sanaciji angažovana je Elektrodistribucija Beograd i Novi Sad, a Republička direkcija za robne rezerve je takođe uputila agregate velikog kapaciteta za pomoć opštini Šid.

Podsećamo da su mere prevencije od ovakvih vremenskih nepogoda jako bitne. Dakle ključno je praćenje vremenskih upozorenja, pripremanje na iste, kao i pridržavanje sigurnosnih protokola. Pametno je biti proaktivan i ozbiljno shvatiti upozorenja o olujama kako biste se mogli brzo i efikasno prilagoditi promenama vremena i zaštititi svoju sigurnost.