SUPERĆELIJSKA OLUJA U OPŠTINI PEĆINCI

Olujno nevreme koje je ove godine pogodilo većinu gradova u Srbiji nije zaobišlo ni opštinu Pećinci.

Kako saznajemo od građana, superćelijska oluja je bila toliko jaka da je obarala stabla drveća na put, nakon čega je reagovala ekipa sekača gazdinstva Kupinovo i stabla su odmah uklonjena.

Oluja je takođe na pojedinim objektima skinula određenu količinu crepova, a oboreno je i autobusko stajalište.

Bilo je i nekoliko oborenih bandera, ali najveću štetu su prouzrokovala oborena stabla.

U toku nevremena oštećeni su i javni objekati, i već je pokrenuta celokupna procedura za saniranje štete. Kako stanovnici kažu – nisu toliko loše prošli.

U Prhovu, koje je najteže pogođeno olujnim nevremenom, zaustavljen je saobraćaj. U mnogim selima opštine Pećinci, oštećeni su nosači električne energije, sto je uzrokovalo nestanak struje. Oluja je trajala negde oko dvadesetak minuta, a za to vreme uspela je da nanese veliku štetu privatnim objektima i objektima od javnog značaja.

Kako je ovo izrazito ravničarski deo sa plodnom zemljom, zabrinutost zbog velikih šteta na usevima je velika. Voćarski usevi su pretrpeli značajne gubitke, a neki su doživeli i potpunu devastaciju.

Jovan Usić, član poljoprivredne savetodavne službe i deo komisije za procenu štete objasnio je da su neki usevi trajno oštećeni. Od farmera je tražio da svako pojedinačno podnese zahtev za kompenzaciju za svoje gubitke.