NEVREME U NIŠKOJ PALILULI – SREĆOM BEZ POVREĐENIH

Obilne kiše praćene jakim vetrovima u više navrata prošle godine nanosile su štetu stanovnicima niške Gradske opštine Palilula, ali srećom tokom nevremena nije bilo ljudskih žrtava.

Predsednik Gradske opštine Palilula Bratislav Vučković je kazao da je nadramatičnije dešavanje na području te opštine bilo za vreme kulturno-zabavne manifestacije “Palilulsko veče” kojom je obeležavana gradska slava Sveti car Konstantin i carica Jelena.

“Ogromna količina vode sručila se na naš grad za samo dvadesetak minuta. Kanalizaciona mreža nije mogla da prihvati toliku količinu vode, pa je ona tekla ulicama poput bujičnih potoka. Na ulicama je zbog proslave bilo zaista mnogo građana, ali srećom niko nije povređen. Tragedija je izbegnuta i prisebnošću ljudi koji su bili zaduženi za postavljanje bine. Oni su uspeli da isključe iz struje ozvučenje pre nego što je bilo poplavljeno i tako su sprečili da ne dođe do varničenja” – istakao je Vučković.

Prema njegovim rečima, poplava koja je tada zadesila opštinu Palilula nanela je veliku štetu mnogim domaćinstvima.

“Na žalost, opština Palilula se više puta susretala sa takvim poplavama zbog konfiguracije terena na kome se nalazi. Čak 50 do 60 odsto opštine je na brdima. Kada padne odjednom veća količina kiše, kanalizacija ne može da prihvati toliku vodu i ona se sliva ulicama u centralni deo opštine. Međutim, naspram brda nalazi se železnička pruga kao jedna vrsta brane. Voda se tu sliva i zadržava, jer zbog pruge ne može da ide dalje. Tako dolazi do plavljenja kuća i ulica koje se nalaze u centralnom delu Palilule” – objašnjava Vučković.

On je kazao da je problema bilo tokom superćelijskih oluja ovog leta i u ruralnim područjima opštine Palilula.

“U superćelijskoj oluji potpuno su uništeni plastenici i poljoprivredni usevi u selu Lalincu. Veliku štetu pretrpeli su i poljoprivredni proizvođači u Gornjem i Donjem Međurovu, ali je Lalinac najviše stradao. Bilo je plavljenja i kuća u Suvom Dolu, zbog izlivanja Suvodolskog potoka. Tu krivicu snose i sami meštani. Oni su taj potok koristili za bacanje smeća, tako da kada je krenula oluja i veća količina vode krenula niz potok, došlo je do začepljenja i izlivanja vode. Problema je bilo i u Gabrovcu. Tamo su bujični potoci odnosili atarske puteve i nanosili pesak i šoder na lokalni put. U više navrata tamo su ekipe morale da uklanjaju te nanose da bi vozila mogla da prolaze” – izjavio je Vučković.

Prema njegovim rečima, niške gradske opštine nemaju status jedinica lokalne samouprave i osim evidentiranja štete koja nastaje usled elementarnih nepogoda, tako da opštine ne mogu finansijski da pomognu domaćinstvima koja su pretrpela štetu.

“Štetu koju evidentiramo prosleđujemo gradu Nišu, a nadležne gradske službe prosleđuju je Republici Srbiji koja ima fondove iz kojih se šteta nadoknađuje. Kada se nevreme dogodi, nama u pomoć priskaču gradska javno-komunalna preduzeća i pripadnici Sektora za vanredne situacije sa kojima zaista imamo odličnu saradnju” – naglasio je Vučković.

Dodao je da opština Palilula ima tri terenska vozila dobijena zahvaljujući realizaciji projekata sa Evropskom unijom i u slučaju elementarnih nepogoda zaposleni u opštini izlaze na teren i pomažu u skladu sa svojim mogućnostima.