SUPERĆELIJSKA OLUJA STIGLA I DO MALOG ZVORNIKA, ŠTETE NA KROVOVIMA

Snažna oluja koja je pogodila opštinu Mali Zvornik nanela je štetu na stambenoj i poslovnoj infrastrukturi, privatnim domaćinstvima kao i privatnim automobilima. Srećom, sve je prošlo bez povreda i ljudskih žrtava.

Šef odeljenja za urbanizam i građevinsko inspekcijske poslove opštinske uprave Mali Zvornik, Zoran Brkić, rekao je da je tog dana najveća šteta bila načinjena u samom gradu.

“Snažan vetar podigao je limeni krov površine blizu 200 metara kvadratnih sa fiskulturne sale Osnovne škole “Branko Radičević” i time još naknadno prouzrokovao štetu oštetivši dva parkirana vozila u blizini kao i krov obližnjeg objekta gde su smeštene garaže stanara susedne zgrade” – rekao je Brkić.

U okolnim mestima došlo je do lomljenja drveća usled naleta vetra. Procenjuje se da je u Donjoj Trešnjici oko 100 kubika stabala polomljeno pored glavnog puta, u obali reke Boranje, ali srećom nisu uzrokovali nikakva oštećenja po putnu infrastrukturu ili privatne objekte.

Udari vetra, prema merenjima iznosili su u trenutcima i do 100 km/h. Problemi u snabdevanju električnom energijom bili su kratkotrajni, jer su ekipe bile na terenu konstantno, a takodje do izražaja je došlo i plansko sečenje rastinja u okolini dalekovoda, kažu u tom javnom preduzeću.

Meštane okolnih sela je ipak najviše brinula činjenica da ne dožive sudbinu Novog Sada i okoline, kada je je jedna slična oluja napravila potpuni kolaps. Međutim, ipak zbog konfiguiracije terena, oluja nije mogla da ispolji potpun efekat, a iskustva generacija ljudi koji žive na ovim krajevima, pomogla su prilikom zidanja i orijentacije objekata na ruralnim područjima, tako da na svu sreću osim ponekih crepova i nekog oborenog sena, veće štete na seoskim domaćinstvima nije bilo.