Početna > Projekti > Opština Kovačica > RIZNICA – JAN NEMČEK, GRADITELJ VIOLINA

RIZNICA – JAN NEMČEK, GRADITELJ VIOLINA

Gost ove epizode serijala “RIZNICA” je Jan Nemček iz Kovačice, graditelj violina poznat širom sveta po ručnoj izradi ovih instrumenata, na način kako su ih stvarali čuveni graditelji, od Amatija do Stradivarija.

U svojoj radionici Jan Nemček napravio je neke od najkvalitetnijih violina na svetu. Ovim poslom počeo je da se bavi pre četiri decenije. Jan je u Beogradu završio srednju muzičku školu, u rodnoj Kovačici se bavio pedagoškim radom, da bi se potom posvetio graditeljstvu violina. Na specijalizaciji je bio kod Rudolfa Bartole u poznatoj lajpciškoj školi, oscilacionu teoriju savladao je u saradnji sa profesorkom Lidijom Paržik-Tanasijević, ćerkom Karla Paržika, najpoznatijeg graditelja violina koji je nekada radnju imao u Beogradu. A sin Jana Nemčeka, Jan junior, koji mu je bio prvi učenik, već nadmašuje oca, a pored violina pravi i akustične gitare.

Godišnje napravi pet violina, a porudžbine stižu iz celog sveta. Bavi se i restauracijom starih instrumenata. U njegovoj kolekciji postoje i violine iz 16. veka, a jedna od najdražih potiče iz 1510. godine, iz Turske, i poklonjena mu je dok je boravio u Slovačkoj.

Za svoj rad koji traje 43 godine dobio je mnoga priznanja, a 1999. godine od gradonačelnika Zvolea u Slovačkoj uručena mu je plaketa počasnog građanina zbog osnivanja odeljenja za gradnju violina u tom gradu. U okviru festivala “Carevčevi dani”, održava se i takmičenje violinista, a Nemček svakom pobedniku poklanja po violinu.