OPŠTINI ALEKSINAC “GLAVOBOLJU” ZADAJU SAMO BUJIČNI POTOCI

Opština Aleksinac je tokom 2023. godine samo jednom morala da proglasi vanrednu situaciju na delu svoje teritorije zbog elementarne nepogode i to je bilo u maju, zbog poplava u selu Mozgovu, izjavio je predsednik te opštine Dalibor Radičević.

Prema Radičevićevim rečima, zbog izlivanja bujičnog potoka i to dva puta u kratkom vremenskom periodu, u Mozgovu su bile ugrožene i kuće i saobraćajnice, pa je proglašena vanredna situacija da bi mogli da brzo reaguju.

“Nabujali bujični potoci odneli su vodopropuste koji su služili kao prilazi domaćinstvima. To smo sanirali posle prvog poplavnog talasa i sredili put kroz selo, a onda je došao drugi poplavni talas i ponovo su oštećeni i put i vodopropusti. Morali smo ponovo sve da ih pomeramo, da očistimo korito potoka, jer kada nabuja, nosi sve sa sobom i tako ih zatvori i ošteti. Nakon toga smo ponovo sanirali put i vratili ga u prvobitno stanje” – naveo je Radičević.

On je kazao da opština za saniranje štete u Mozgovu nije tražila pomoć države, jer šteta nije bila velikih razmera i mogli su da je nadoknade sredstvima koje su imali u svom budžetu. Štetu su, dodao je, sanirala opštinska javna preduzeća, tako da nije bilo potrebe za raspisivanjem javnih nabavki i dovođenjem mehanizacije sa strane.

“Poplave su elementarne nepogode koje nam s vremena na vreme zadaju probleme i to poplave koje prave bujični potoci, a ne reke, jer su one kanalisane i napravljeni su bedemi. Južna Morava je kompletno zaštićena bedemima, tako da nema opasnosti od izlivanja. Moravica nam je nekada pravila probleme, ali je u zoni grada urađen bedem, tako da više ne izlazi korita. Bujični potoci su ti koji umeju preko godine da samo u par sati “podivljaju” i da naprave štetu” – objasnio je Radičević.

Prema njegovim rečima, opština Aleksinac srećom minulog leta nije pretprela veća oštećenja kada su superćelijske oluje protutnjale našom zemljom.

“Šteta je bila zanemarljiva. Imali smo oboreno drveće na putu Aleksinac – Ražanj i u Bovanskoj klisuri na putu Aleksinac – Sokobanja, ali smo to odmah u toku noći rešavali uz pomoć komunalne službe i vatrogasaca. Nismo proglašavali vanrednu situaciju” – istakao je Radičević.

On je kazao da Aleksinac ima odlično opremljenu profesionalnu vatrgasno-spasilačku jedinicu u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova i dobrovoljno vatrogasno društvo. Dodao je da će vatrogasci do kraja godine dobiti nove prostorije, pošto su pri kraju radovi na novom vatrogasnom domu.

“Njihove intervencije su brze i efikasne jer su stacionirani u Aleksincu. Imaju posla naročito s jeseni, kada meštani u selima krenu da pale strnjiku. Svake godine se iznova javlja taj problem, bez obzira što apelujemo na meštane da ne pale ništa na svojim njivama. Upozoravamo ih da je to i štetno za zemljište i kažnjivo, ali se strnjike iznova i iznova pale” – rekao je Radičević.

Kako je kazao Radičević, opština Aleksinac ima na svom području protivgradne stanice i pomoć strelaca iz susednog Kruševca, tako da proteklih godina nije imala veće probleme sa gradom.

Mogli bi, dodao je, da oforme i nove protivgradne stanice, ali nemaju ljude zainteresovane da rade kao strelci, jer su nadoknate za taj posao, i uz pomoć iz opštinskog budžeta – male.

B. Ljubisavljević