Početna > Vesti > MALIŠANI “ŠKOLE PLUS” NA RADIONICAMA UČE O TRADICIONALNIM OBIČAJIMA ČEHA U BANATU

MALIŠANI “ŠKOLE PLUS” NA RADIONICAMA UČE O TRADICIONALNIM OBIČAJIMA ČEHA U BANATU

Nevladina organizacija “Škola plus” iz Bele Crkve, realizovala je stvaralačku radionicu za mališane kao spoj tradicionalnog i modernog na temu “Masopust” – tradicionalni maskenbal kod Čeha.

Radionice u nizu vode učitelj iz Češke Standa Havel i njegova supruga Alena Havlova, koji su pored članova tima iz Škole plus imali značajnu ulogu u prenošenju čeških reči i izraza, koja su deca sa velikim interesovanjem upijala, ponavljala i raspitivala se o prevodu svake reči. Ovim pristupom unapređuje se kulturni život dece i mladih različitih nacionalnosti i kroz češki duh podstiče se međukulturalni dijalog, uzajamno poštovanje i razumevanje.

“Naučili smo puno zanimljivosti i važnih podataka o očuvanju, prenošenju znanja i o tome kako je i kada nastao ovaj običaj kod Čeha. Naučili smo i koje vrste su bile prve maske i kako su izgledale. Projekat doprinosi boljem upoznavanju osobenosti predstavnika češke manjine i njihovog kulturnog identiteta a podržan je od strane Ministarstva kulture Republike Srbije kao i od Pokrajinskog Sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice“, rekla je Jasmina Turturea, predsednica NVO “Škola plus”.

Sledeća aktivnost podrazumevala je izradu maski po uzoru na prikazanu prezentaciju. Kroz ovaj program, upoznavanja Masopusta kod Čeha neguje se tradicionalnu kulturu lokalne sredine i očuvanju autohtone kulturne baštine češke manjine. Kroz različite tehnike i metode podstiče se dečje stvaralaštvo i stvaralaštvo za decu i mlade u kulturi.