Početna > Vesti > AMBASADOR EGIPTA U POSETI MUZEJU U BELOJ CRKVI

AMBASADOR EGIPTA U POSETI MUZEJU U BELOJ CRKVI

Ambasador Arapske Republike Egipat u Beogradu Njegova ekselencija Amr Alguvejli posetio je Narodni muzej u Beloj Crkvi, gde je upriličeno otvaranje izložbe fotografija sa prikazima različitih segmenata bogate kulturne baštine Egipta, ove velike i nama prijateljske zemlje.

Ambasadora Arapske Republike Egipat i sve prisutne pozdravila je predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić, poželevši dobrodošlicu u Muzej sa najstarijom muzejskom delatnošću u Vojvodini.

Direktor Narodne biblioteke i Muzeja u Beloj Crkvi Radovan Marković zahvalio se na ovoj jedinstvenoj mogućnosti da se kulturna javnost Bele Crkve upozna sa ovim fotografijama.

„Izložbu fotografija čine tri celine koje obuhvataju opseg delovanja i razvoj islamske kulture na području severoistočne Afrike. Prvu celinu čini kaligrafija kao vizuleni identitet pisane reči, zatim imamo nakit kao simbol kulture, primenjene umetnosti, ali i individue. Treća, možda najkompleksnija celina, sadrži prikaz islamske umetnoti i artefakata“ – rekao je Marković.

Ambasador Arapske Republike Egipat istakao je da ova izložba predstavlja samo prvi korak saradnje Egipta i Bele Crkve, dodavši da je umetnost univerzalni jezik koji spaja naše dve kulture.

„Tema današnje foto izložbe su različite forme umetnosti. To može biti i nakit, i ovde na fotografijama možete videti i primerke nastale pre islamskog perioda, u drevnom Egiptu, neke stare i po 7 hiljada godina. Možete samo zamisliti kakav je procvat umetnost doživljavala u drevnom Egiptu, kada vidite da su ovakvi primerci nakita tamo stvarani pre više hiljada godina. Drugi deo izložbe je posvećen kaligrafiji, korišćenju slova i reči kao obliku umetnosti, a treći deo artefaktima, arheološkim nalazima koji govore sami za sebe o umetnosti ove velike kulture“ – rekao je egipatski Ambasador.

Ovo je prvi put da su sva tri dela izložbe prikazana zajedno, na jednom mestu u Srbiji. Veoma mi je drago što je to baš u Beloj Crkvi, zahvaljujući predsednici opštine i direktoru Narodnog muzeja u Beloj Crkvi, naglasio je nj.e. Amr Alguvejli

„Znam da se ovo prelepo mesto zove Bela Crkva, ali ja bih tome dodao još jedno italijansko „bella“, što znači „lepa“, pa bih vaše mesto nazvao „bella Bela Crkva“ ili „lepa Bela Crkva“ što je i razlog zašto smo supruga i ja već drugi put kod vas“ – dodao je Ambasador Arapske Repbulike Egipat u Beogradu.

U galerijskom prostoru Muzeja u Beloj Crkvi, izložba će biti otvorena dve nedelje uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera.