Početna > Projekti > Opština Plandište > ZAVRŠNA КONFERENCIJA PROJEКTA “ZAJEDNO ZA INКLUZIVNU ZAJEDNICU” RORS 17

ZAVRŠNA КONFERENCIJA PROJEКTA “ZAJEDNO ZA INКLUZIVNU ZAJEDNICU” RORS 17

Završna-konferencija-2

Početkom decembra u Temišvaru je održana Završna konferencija projekta “Zajedno za inkuzivnu zajednicu” RORS 17, koji je opština Plandište realizovala tokom proteklih 18 meseci sa partnerima iz Rumunije, Fondacijom “Speranca” i Humanitarnom organizacijom “Sačuvajmo decu” (Save the children) filijala Temišvar. Кonferenciju je zvanično otvorila direktorica Fondacije “Speranca”, Anka Menina Danći.

Pre nego što je menadžer projekta, Sebastijan Bilanin govorio o realizaciji i implemanatciji projekta, prisutnima se obratio Vladan Tadić, generalni konzul Republike Srbije u Temišvaru koji je tom prilikom pohvalio prekograničnu saradnju koja donosi konkretnu dobit i benefit projektnim partnerima, ali je izuzetno značajno i možda mnogo važnije to što se uspotavljaju partnerske i prijateljske veze koje mogu da budu trajnije od samog partnerstva koje može da prestane završetkom projekta.

Vladan Mladenović, zamenik predsednika Skupštine opštine Plandište, zvanični predstavnik Opštine je u svom obraćanju rekao da su problemi opština koje se graniče slični. To su prepoznali partneri na projektu što je doprinelo da se on uspešno realizuje i da se u međuvremenu uspostave izuzetno dobri prijateljski odnosi koji prevazilaze okvire projekta. Zamenik predsednika SO Plandište je posebno istakao da je na Promotivnoj konferenciji rekao da će biti zadovoljan ako projekat bude makar jednom detetu izmamio osmeh. Na Završnoj konferenciji kaže da se to desilo mnogo puta u toku projekta.

U ime partnera, prisutnima koji su direktno ili indirektno učestvovali u brojnim aktivnostima i realizaciji projekta su se obratile i Delia Balnežan i Rodika Grujesku.

Menadžer projekta je govorio o rezultatima koji su ostvareni projektom i rekao da su mnogo veći od predviđenih. Zahvaljujući izuzetnom partnerstvu i međusobnom razumevanju, tokom projekta je edukaciju na temu inkluzije dece prošlo 82 prosvetna radnika, 7 više od planiranog broja. Takođe, 968 dece je učestvovalo u radionicama na temu inkluzije od kojih je 317 dece iz ugroženih porodica, a projektom je bilo planirano ukupno 500 dece, 250 iz ugroženih porodica. Na kampu u Banji Herkulane koji je trajao 7 a ne 5 dana kako je projektom planirano, letos je bilo ukupno 55 dece, 25 više od planiranih. Apsolutno su svi indikatori ispunjeni, neki premašeni za 100 posto i Projektni tim može biti zadovoljan realizacijom projekta koji se zvanično završava 22.12. 2018. godine.

O održivosti je rečeno da su predstavnici kulturno umetničkih društava susednih, pograničnih opština iz Margite, Velikog Gaja, Livada i Banloka imala nekoliko zajedničkih nastupa, da se deca dopisuju putem društvenih mreža i da će se saradnja nastaviti i u narednom periodu.

projekat-plandiste-disclaimer