Početna > Projekti > Opština Plandište > KULTURNO OBRAZOVNI CENTAR “VUK KARADŽIĆ” U PLANDIŠTU STOŽER KULTURNO UMETNIČKIH MANIFESTACIJA

KULTURNO OBRAZOVNI CENTAR “VUK KARADŽIĆ” U PLANDIŠTU STOŽER KULTURNO UMETNIČKIH MANIFESTACIJA

KOC Vuk Karadzic Plandiste

Kulturno obrazovni centar “Vuk Karadžić” iz Plandišta je ustanova bazične kulture koja u svom radu ima tri strateška cilja: animaciju, stvaralaštvo i difuziju umetničkog i kulturnog stvaralaštva lokalne zajednice na neprofitnoj osnovi.

Kulturno obrazovni centar (KOC) je osnovan 3. aprila 1997.  godine sa početnim dosta skromnim okvirom delovanja, da bi vrlo brzo značajno proširio svoju delatnost, pa tako danas ima sledeću programsku orijentaciju: Spoljni programi; Kulturno obrazovni programi; Muzičko scenski programi; Filmski programi; Programi vizuelnih umetnosti (likovni programi); Književni programi; Programi kulturne baštine.

Direktora Kulturnog obrazovanog centra “Vuk Karadžić” Miroslava Petrovića, upitali smo koje su najznačajnije manifestacije koje centar organizuje na teritoriji opštine Plandište.

“Organizujemo Opštinske smotre dečijeg muzičkog i folklornog stvaralaštva i smotre folklornih tradicija na kojima učestvuju postojeća kulturno umetnička društava i pojedina udruženja građana iz naše opštine. Takmičarskog su karaktera sa mogućnošću plasiranja na viši (zonski) nivo takmičenja. Značajna je i organizacija “Banatskog likovnog salona” gde učestvuju likovni umetnici iz naše opštine, kao i opština sa kojima imamo dugogodišnju saradnju, Alibunar, Kovin, Bela Crkva, Vršac, Opovo, Pančevo, Kovačica, Zrenjanin i Sečanj. Odaziv i interesovanje je veliko u proseku 70-ak likovnih radova.”– kaže direktor Miroslav Petrović.

“U Centru se održavaju pozorišne predstave profesionalnih i amaterskih asambala; bioskopske projekcije, za odrasle i za predškolski i školski uzrast. U saradnji sa SO Plandište obeležavamo mesnu i hramovsku slavu prepodobnog Rafaila Banatskog. Osim liturgije, ovu manifestaciju karakterišu brojni sportski, kulturni u zabavni sadržaji. Organizujemo i Međunarodno turističko sposrtsku manifestacija “Dani Ribara Janošik – Jermenovci”, zatim “Dane Srpske u Srbiji”, koji se od samih njenih  početaka održavaju u našoj opštini. Od 2012. godine u Plandištu se održava i Zonska smotra likovnih stvaralaca amatera Vojvodine, što je za nas veoma značajno. Od manifestacija republičkog karaktera izdvojio bih Festival krajiške pesma “Krajiški biseri”, koje se već tradicionalno održava u Plandištu” – dodaje Petrović

Osim ovih manifestacija KOC “Vuk Karadžić” organizuje seoske slave u svim naseljenim mestima opštine Plandište. Tokom godine u centru se održavaju se mnogobrojne književne večeri i promocije književnih dela. Centar je suorganizator u održavanju tradicionalnog poljoprivrdnog sajma u Plandištu i suorganizator u manifestaciji “Rok Vilidž”. Centar obavlja i brojne zadatke iz oblasti turizma kao što su odlasci na rezličite sajmove i promocija turističkih vrednosti opštine Plandište.

Kulturno obrazovni centar saradjuje sa: Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu, Pokrajinskim Sekretarijatom za obrazovanje, propise i odnose sa verskim zajednicama, Kulturno prosvetnom zajednicom Pančevo, Turističkom organizacijom Vojvodine, Savezom amatera Vojvodine, Kulturnim centrima iz bližeg i daljeg okruženja, udruženjima slikara.

KOC Vuk Karadzic 2

Iz opštine Plandište ističu dobru saradnju sa svim udruženjima gradjana, Kulturno umetničkim društvima opštine Plandište, Narodnom bibliotekom, osnovnim školama, Crvenim krstom, Sportskim savezom.

“U narednoj godini nastavlja se sa uredjenjem poslovnog prostora, koji će svim korisnicima usluga koje pružamo omogućiti bolje uslove i kvalitetnije ostvarivanje potreba gradjana. Radi se o rekonstrukciji bine u Sali bioskopa, učešće u projektu LED rasvete u poslovnim prostorijama. Sve aktivnosti koje su predvidjene programom i planom rada koje imaju za cilj razvoj turističke privrede i očuvanja kulturne baštine” – ističe na kraju direkor KOC iz Plandišta, Miroslav Petrović.

projekat-plandiste-disclaimer