Početna > Projekti > Opština Bela Crkva > LETO U BELOJ CRKVI

LETO U BELOJ CRKVI

Opština Bela Crkva svojom jedinstvenom turističkom ponudom, pre svega svojim simbolom – belocrkvanskim jezerima: Glavnim, Vračevgajskim, Šaranskim, Šljunkarim, Malim, nastalim oko 1904. godine, kada je počelo iskopavanje i eksplatacija šljunka za industrijsku potrebu na području Bele Crkve, iz godine u godinu privlači sve veći broj turista, kako domaćih tako i stranih.

Postoje jezera sa divljom plažom okružena prirodom, i ona čije su plaže urbanizovane, sa sportskim terenima i vodenim sportovima, restoranima i prenoćištem. Na Glavnom jezeru smeštene su vile i bungalovi za smeštaj turista, a na Glavnom i Vračevgajskom jezeru i dva kategorizovana auto kampa.

Osim jezera, turisti imaju mogućnost da posete i spomenike kulture u Beloj Crkvi, koji su izuzetno očuvani. Pre svih, pravoslavna crkva Sv. Petra i Pavla, rimokatolička Sv. Ane, ruska Evangelista Jovana Bogoslova i rumunska pravoslavne crkva, vidikovac “Tri krsta” i Gradski park izgrađen davne 1840. godine, sa Muzičkim paviljonom, centralnim mestom za manifestacije i okupljanja.

bela crkva katolicka crkva opstina

Posebnu atrakciju čine etno sela, Češko selo i Stara Palanka, autohtonog sadržaja. U Beloj Crkvi se nalazi Gradski muzej iz 1877. godine, najstariji u Vojvodini, u kojem se čuvaju arheološke zbirke i dela belocrkvanskih slikara iz XIX veka. U Beloj Crkvi se nalazi i Narodna biblioteka koja se može pohvaliti velikim fondom knjiga, kao i Istorijski arhiv koji čuva istorijsku građu, kako Bele Crkve, tako i Vršca i Plandišta.

Turistička sezona u Beloj Crkvi zvanično je počela najznačajnijom manifestacijom “Belocrkavnski karneval” koji je ove godine održan od 18. do 24. juna. Tokom celog leta turiste očekuju brojni i raznovrsni sadržaji, pre svega u Gradskom parku u okviru manifestacije “Leto u parku”, kao i na jezerima.

leto u parku

Organizatori poručuju da će se svakog dana, osim u slučaju kiše, u Gradskom parku u periodu od 20 do 22 sata održavati razne radionice namenjene najmlađima, koncerti raznih žanrova muzike, pozorišne predstave i niz drugih umetničko-zabavnih sadržaja.

Na Glavnom jezeru posetioci imaju na raspolaganju i sportske terene kao i trim stazu, a tokom jula meseca očekuje nas i manifestacija “Belocrkvanske igre na vodi”. Veliko interesovanje izazivaju i vaterpolo utakmice, a ove sezone VK “Jezero” startuje u subotu 07. jula, utakmicom u okviru II letnje lige Srbije, gde dočekuje VK “Palilula” iz Beograda.

Posebna atrakcija je Adrenalin park na Vračevgajskom jezeru, za sve one koji vole avanturu i žele da probaju nešto novo i drugačije.

Tradicionalna manifestacija – Moto skup i ove godine neće zaobići Belu Crkvu, jedino još ostaje da se utvrdi tačan datum dolaska brojnih motorista širom zemlje i regiona u našu opštinu.

Već godinama unazad, Belocrkvanska jezera su tokom letnje sezone ispunjena velikim brojem posetilaca. U Belu Crkvu pristižu turisti svih generacija. Bogat turistički sadržaj i odličan provod, sve to Belocrkvanska jezera čini idealnom destinacijom za odmor u toku toplih letnjih dana.