Početna > Projekti > Opština Bela Crkva > DUH OVOGODIŠNJEG BELOCRKVANSKOG KARNEVALA ZABELEŽEN NA FOTOGRAFIJAMA

DUH OVOGODIŠNJEG BELOCRKVANSKOG KARNEVALA ZABELEŽEN NA FOTOGRAFIJAMA

Izlozba fotografija Karnevala

U četvrtak, 4. oktobra, u prostoru “Bele galerije” u našem gradu otvorene su dve izložbe fotografija sa istom tematikom: Belocrkvanski karneval. Posetioci su mogli da dožive magiju Karnevala zabeleženu objektivima fotografa amatera, ali i profesionalaca iz “ReFoto” ekipe.

Prva je izložba konkursa za izbor najbolje fotografije nastale na ovogodišnjem Belocrkvanskom karnevalu, sastoji se od 40 fotografija koje su snimili posetioci ove manifestacije tokom njenog trajanja. Posetioci su znatiželjno gledali fotografije na kojima je zabeležen duh ovogodišnjeg karnevala, odnosno fotografije koje je odabrao žiri sa foto-konkursa “Belocrkvanski karneval”. Žiri foto – konkursa koji su činili Ljupče Stanković, Marko Lazarević i Ilija Blanuša, od pristiglih fotografija odabrao je najbolje i to po sistemu jedna prva, dve druge, tri treće i četiri nagrade u vidu pohvale.

Za najbolje autore ove prve izložbe čija je tema Belocrkvanski karneval proglašeni su Marius Olđa za fotografiju “Rio Nera”, druge dve nagrade dodeljenu su Mini Petrović za fotografiju “Ljubičasta i zlato” i Nikoli Vukomanoviću za “Najlepši kostim”. Tri treće nagrade dele Jelica Milentijević za “Radost na karnevalu”, Siniša Franjković za “Eksponat” i Emanuel Veverica za fotografiju “Mis i mister karnevala”. Pohvale su dobili Jelena Tošić i fotografija “Najlepši kostim”, Igor Bota za “Deca su ukras sveta”, Dušan Stojšin sa fotografijom “Karneval suprotnosti” dok je četvrtu pohvalu dobila Mirjana Mitrović za fotografiju „Dva puta dve“.

Ove godine na Belocrkvanskom karnevalu pojavila se i Refoto ekipa “naoružana” ozbiljnom fotografskom opremom i sa željom da snimi Karneval na malo drugačiji način.

“Osnovni cilj bio je snimiti nenameštene portrete učesnika, ali na studijski način. Uz portrtete snimljen je i deo atmosfere karnevala, a od par stotina fotografija nastale su dve izložbe: “Karneval – Portreti” koja je bila izložena u okviru festivala “Žisel” u Omoljici i “Belocrkvanski karneval” koja je sada izložena u Beloj galeriji” – rekao je Milan Živković.

Organizatorima Karnevala autor je ostavio još pedesetak većih fotografija koje su namenjene budućima postavkama u nekim većim galerijama, a sve u cilju promovisanja Belocrkvanskog karnevala i turitičke ponude opštine Bela Crkva širom zemlje, ali i regiona.