Početna > Projekti > Opština Kovačica > PROŠIRENA SARADNJA KOVAČICE SA SLOVAČKOM

PROŠIRENA SARADNJA KOVAČICE SA SLOVAČKOM

Predstavnici opštine Kovačica su u proteklom periodu radili na unapređenju saradnje sa svim zemljama kioje su matice nacionalnih zajednica koje žive na teritoriji opštine Kovačica. Prvenstveno sa Slovačkom, a potom i sa Rumunijom i Mađarskom.

Pored brojnih poseta koje su obeležile ovu godinu su i one iz Kancelarije za Slovake u dijaspori i Narodne banke Slovačke. Narodna banka Slovačke je specijalno za Kovačicu i napravila posebnu ediciju kovanica sa temom 220 godina od dolaska Slovaka u Kovačicu. Kovanica je predstavljena javnosti početkom oktobra ove godine u Galeriji naivne umetnosti u Kovačici.

Sada predstavnici opštine Kovačica učestvuju na konferenciji Kancelarije u Bratislavi.

Stalna konferencija Republike Slovačke Slovaci u inostranstvu 2022, održava se 28. i 29. oktobra 2022. godine u organizaciji Kancelarije za Slovake u inostranstvu. Ovoj konferenciji prisustvuju i predstavnici opštine Kovačica, odnosno, Jaroslav Hrubik, predsednik opštine Kovačica, Marijana Meliš, pomoćnica predsednika opštine Kovačica I Dušanka Petrak, direktorka Centra za socijalni rad Kovačica.

Na konferenciji kojoj prisustvuju I predstavnici naše opštine biće reči o potrebama Slovaka koji žive van Slovačke. Marijana Meliš će govoriti o potrebama opštine Kovačica u oblasti infrastrukture, komunalne delatnosti i o ulaganjima vezanim za projekte u oblasti kulture.

Dušanka Petrak ispred Centra za socijalni rad predstaviće rad Centra, ali i mogućnosti za uspostavljanje saradnje u oblasti socijalne zaštite sa organima u Slovačkoj Republici.

Jaroslav Hrubik, predsednik opštine Kovačica, izrazio je veliko zadovoljstvo povodom toga što je opština Kovačica pozvana da sudeluje u izradi strategije rada Kancelarije za Slovake:
U Slovačkoj uvek uspostavimo nova prijateljstva i načine da sarađujemo i time razvijamo našu zajednicu. Ovde smo da se čuje i naš glas!

Dodaje, da je Kancelarija do sada mnogo pomogla da se nastavi sa radovima na Domu kutlure u Padini I rekao da se nada da će se broj projekata koje finansira kancelarija u našoj opštini povećati.

Prethodno, Jaroslav Hrubik, predsednik opštine Kovačica i Dušanka Petrak, direktorka Centra za socijalni rad Kovačica, prisustvovali su cеrеmoniji polaganja vеnaca i odavanja poštе povodom obеlеžavanja godišnjicе stradanja civila i vojnika na vojnom groblju Kopčani, u opštini Pеtržalka u Slovačkoj Rеpublici.

Na ovom groblju jе sahranjеno 51 licе sa područja bivšе Jugoslavijе stradalo u pеriodu izmеđu 1916. i 1918. godinе. Predsednik opštine Kovačica, Jaroslav Hrubik, istakao jе da su dobri odnosi Srbije i Slovačke mnogo doprineli i samoj opštini Kovačica, ali i Srbiji, i da se raduje da postoji posebna povezanost između dva naroda. Ovom prilikom zahvalio se zvaničnicima u Slovačkoj što neguju sеćanje na žrtve Prvog svеtskog rata.