Početna > Projekti > Opština Bela Crkva > PČELE KAO POKRETAČI RAZVOJA SELA – ŠTA JE PČELARSTVO?

PČELE KAO POKRETAČI RAZVOJA SELA – ŠTA JE PČELARSTVO?

Pčelarstvo je jedno od najstarijih zanimanja čoveka. Starije je od ratarstva a mozda i od stočarstva. Značaj pčela je veliki i nezamenljiv. Poslednjih godina kod nas pčelarstvo je sve masovnija grana poljoprivrede, bilo kao osnovna, bilo kao dodatna delatnost. Za razvoj seoskog i zdravstvenog turizma u pčelarstvu je zaista veliki potencijal.

Pčelarenje je zanat, i kao svaki zanat treba ga dobro savladati. Razvijeno pčelarstvo utiče kako na zdravlje ljudi, tako i na bolji rod voća, jer usevi zavise od pčela. Planiranje razvoja pčelinjih zajednica u cilju postizanja velikih prinosa meda nije lak posao, i zahteva veliko znanje o pčelama, medonosnom bilju, klimatskim uslovima i tehnikama pčelarenja.

Bez obzira na kompleksnost ove proizvodnje, kod nas pčelarstvo ima potencijal da postane jedna od profitabilnijih grana poljoprivrede, ukoliko se prihvate savremeni pristupi u ovoj oblasti. Od hobija se zaista može preći u ozbiljnu i dugoročnu delatnost jednog domaćinstva.

Poneki voćari nisu dovoljno savesni, i ne obraćaju pažnju, pa prskaju voće u doba kada to nije dozvoljeno. Upravo zbog toga je potrebno ostvariti bolju saradnju pčelara sa voćarima, ratarima i poljočuvarskim službama u cilju smanjenja velike smrtnosti pčela.

Da bi pčelarstvo napredovalo, potreban je podsticaj od države, u vidu finansijskog a i svih drugih podsticaja, da bi pčelarstvo dobilo važno mesto kako u ekonomskoj, tako i u ekološkoj i zdravstvenoj politici koje odavno zaslužuje. Pored tog podsticaja smanjio bi se i odliv mladih ljudi sa sela. Velika je to i kompleksna nauka, pa da bi neko to savladao posmatrajući iskusnog pčelara potrebno je i više od jedne sezone. Ulaganja su zaista velika, pa je pored toga potrebno dosta truda i ljubavi prema ovom poslu.

Ono što je dobro je da žene na selu ravnopravno mogu da se bave pčelarstvom kao i muškarci, svakako je to bolji izbor za ženu koja je sticajem životnih okolnosti ostala sama, nego teži ratarski poslovi.

Istorijski podaci beleže da su Sloveni nastanjeni oko Dunava bili glavni proizvodjači medovine.

Projekat “Pčele kao pokretači razvoja sela” sufinansira opština Bela Crkva. Stavovi izneti u ovom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.